С реч на китайският президент Си Цзинпин в Пекин бе открит международният икономически форум „Един пояс – един път”. Това е и най-голямата международна среща на високо равнище, инициирана от Китай.

„Успешната реализация на проектите в рамките на китайската правителствена инициатива „Един пояс – един път” трябва да се опира на пет основополагащи принципа за съвместно съществуване и интеграция”, подчерта в речта си Цзинпин.

Във форума ще вземат участие общо 29 държавни и правителствени ръководители, над 1500 делегати от над 130 държави, повече от 70 международни организации, включително ООН, Международния валутен фонд и Световната банка, както и представители на Европейския съюз, Япония, Република Корея и САЩ.

„На първо място, необходимо е да поддържаме мир, да избягваме конфронтация и да проявяваме уважение един към друг”, посочи Си Цзинпин.

Второ, тази инициатива предполага всеобщ балансиран разцвет чрез съвместно развитие и балансирано разпределение на благата. Наред с това е необходимо да се координират планове за индустриално развитие на отделно взети страни, да се създава безопасна финансова система, защото финансите са „кръвта” на съвременната икономика. Си Дзинпин е на мнение, че понятието за равномерно развитие с цел разцвет предполага и обединяване на енергийните мрежи, международно взаимодействие по суша, море, въздух и в киберпространството, създаване на съвместимост на правилата и стандартите, ефективност на логистичните мрежи, обединение на мрежите от автомобилни пътища, железни пътища и морски пристанища.

Третият принцип е откритост, която води към прогрес. Изолацията би имала обратен ефект, обяви китайският президент.

„Този процес е болезнен, но в крайна сметка ще донесе нов живот. Глобализацията трябва да носи всеобхватен и открит характер”, посочи Дзинпин.

Четвъртият принцип, това са иновациите. В него се включва засилване на сътрудничеството в сферата на новите технологии.

Петият, последен принцип, е необходимостта да се отстраняват бариерите между цивилизациите и да се стимулира взаимната обмяна на опит, което ще ги обогатява. Според Си Дзинпин най-важно в тази насока е сътрудничеството в областта на културата, спорта и здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук