Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец, където се проведе церемонията по предаване на властта от досегашния държавен глава Франсоа Оланд. Двамата обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната.

Досегашният френски президент Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество.

„Аз съм обвързан с вас и вие сте обвързани с мен, с нашата обща история. Без вас никога нямаше да имам шанс да управлявам Франция. Оставям страната в много по-добро състояние, отколкото намерих”, заяви бившият президент в изявление към френското общество.

От своя страна новият президент  Макрон обяви в своята реч, че ще възстанови френската позиция в световен мащаб.

„Франция е силна, само ако е процъфтяваща. Франция може да бъде модел за света, само ако тя сама е образец на този модел. Ние ще дадем на французите вкус към бъдещето – и ще се гордеем с това, което са. Целият свят ще обърне внимание на това, което казва Франция – защото заедно ще преодолеем страховете и тревогите си. Ние заедно ще бъдем пример за народ, който знае как да утвърждава своите ценности, своите принципи – тези на демокрацията и републиката”, обяви новият държавен глава.

39-годишният Макрон е най-младият президент на Франция, като бе избран на втория тур на изборите с 66% срещу крайнодесния кандидат Марин льо Пен.

В Париж са въведени извънредни мерки за сигурност във връзка с встъпването в длъжност на новият президент. Във френската столица са мобилизирани над 1500 полицаи и жандармеристи, по улиците дежурят военни патрули.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук