Петя Аврамова
На снимката: министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

В ГЕРБ проблем с оставките нямаме. Проблем имат други политически партии. Това каза днес регионалният министър Петя Аврамова.

„Атаките, освен хакерски, се оказаха и политически”, добави тя, повтаряйки думите от сутринта на председателя на АПИ инж. Светослав Глосов, че е имало хакерска атака срещу системата.

Министър Аврамова коментира призива на опозицията отговорност за недобрата организация при подготовката и въвеждането електронната винетка да бъде понесена от ниво министър. В тази връзка регионалният министър е категорична – ако оставката ѝ бъде поискана, тя е готова да я подаде.

„Това е много сериозна система, върху която ние ще продължим да работим. Тя ще работи перфектно“, увери Аврамова.

Тя подчерта, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година.

Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора, който е австрийската фирма „Капш“, а проблемите са отстранявани своевременно.

Регионалният министър освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок.

Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

„Съгласно утвърдения график между АПИ и „Капш“, тези апарати трябваше да бъдат монтирани на граничните пунктове до 31 декември 2018 г. Тъй като това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните санкции и неустойки“, обяви регионалният министър.

По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

 „До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата”, обеща още министър Аврамова.

Припомняме, че тази сутрин премиерът уволни двама шефове на АПИ, включително и началникът на ТОЛ-системата Антон Антонов.

БСП обаче настояха за оставки на ресорните министри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!