Веселин Давидов, Радослав Николов, Антон Антонов
на снимката: Веселин Давидов, Радослав Николов, Антон Антонов

Премиерът Бойко Борисов уволни двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър.

По разпореждане на министър-председателя те ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Постът си обаче запазва председателят на АПИ инж. Светослав Глосов.

До уволненията се стигна след седмица на хаос и неразбории в системата за електронни винетки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставките на министри заради проблемите с електронните винетки.

„Отново чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност, която трябва да поеме правителството. За нас оставката на министри е абсолютно задължителна”, каза тя.

И добави:

„Първо – системата е в пълен хаос. Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора. Унищожена е и правовата държава, и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа с изказванията, които прави напоследък. За неговото правителство отново няма отговорност“, категорична е Нинова.

Тя разкритикува факта, че предложенията за въвеждането на ТОЛ системата и електронните винетки не са внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ.

„Не ги виждаме никъде да излязат и да обяснят какво направиха и каква отговорност те ще носят“, подчерта лидерът на левицата.

Според нея преминаването от хартиен на електронен носител не би следвало да предизвиква сътресения, каквото не се е случило в редица държави, където то е осъществено, а за пример бяха дадени страни като Германия, Австрия, Унгария и др.

„И администрацията, и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва“, добави още Нинова.

Специално заради въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки, АПИ създаде ново звено „Националното ТОЛ управление”, в което трябва да работят 921 души. За заплати и капиталови разходи това звено трябва да получава 3,6 милиона лева годишно.

Новото звено и новата система обаче претърпяха крах още в самото начало на своето съществуване.

Обобщение на случилото се може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!