След 25 януари американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech планират да се върнат към обичайния си график на доставките на коронавирусната ваксина, която са разработили за страните от ЕС. Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано на нейния уебсайт.

„Ще се върнем към първоначалния график на доставките на ваксини за Европейския съюз от 25 януари и ще ги увеличим от 15 февруари, което ще ни позволи да доставим пълния планиран брой дози от лекарството през първото тримесечие и значително да увеличим обема през второто тримесечие“, се казва в съобщението.

Компаниите ще информират за новите графици на доставките Европейската комисия, държавите-членки на ЕС, както и други страни, засегнати от тези промени.

Норвежкият институт по здравеопазване заяви по-рано в петък, че Pfizer ще намали доставките на ваксини за Норвегия и други европейски страни от следващата седмица поради реорганизация на производството в белгийския завод. В резултат на реорганизацията компанията планира да увеличи производството на ваксини от 1,3 милиарда дози годишно на 2 милиарда дози.

В тази връзка шест скандинавски и балтийски страни (Финландия, Естония, Латвия, Литва, Швеция и Дания) изпратиха съвместно писмо до Европейската комисия (ЕК), където призоваха да ускорят доставките на ваксини от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Правителствата също изразиха загриженост, че Pfizer планира да намали доставките на ваксини за Европа от следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!