su-25
Самолет "Су-25"

Военен самолет СУ-25 е претърпял инцидент край авиобаза Безмер, съобщават от Министерството на отбраната. Инцидентът се е случил около 14:00 часа днес. Пилотът е в добро състояние, уточняват от ведомството.

Пилотът на самолета се е катапултирал и е в добро състояние, контактен е. Намира се в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата, оказана му е първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до лечебно заведение, казват от Министерството на отбраната.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отидоха в авиобаза Безмер. Оттам министър Димитър Стоянов и добави, че системите за катапулт са работили перфектно.

Опитен пилот в българските ВВС със 750 часа нальот е пострадалият край авиобаза „Безмер”, каза той.

„Полковник Пейо Дончев е един от най-опитните пилоти във ВВС”, подчерта министър Стоянов.

„Около 14:13 часа самолет Су-25 К с екипаж полковник Пейо Дончев, претърпя инцидент. Пилотът е катапултирал успешно. Това е най-правилното решение в подобна ситуация. Пилотът е в добро здравословно състояние. Контактен е. Настанен е във ВМА, където му се извършват прегледи”, каза Стоянов.

По думите на министъра самолетът е напълно разрушен. „Прекалено рано е да се говори за причините за инцидента. Това е бил регулярен полет в заход за кацане”.

Той допълни, че неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. „В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети, докато не се изясни каква е причината за инцидента с този самолет“.

От ВМА съобщиха, че след направени обстойни прегледи и изследвания е констатирано, че няма опасност за живота на пострадалия пилот.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук