Пореден случай, при който агресивно безстопанствено животно напада човек. Този път инцидентът е станал в Асеновград.

Питбул разкъса крака на цена в жилищен блок в центъра на града. Питбулът вече два пъти е нападал хора, без да бъде провокиран.

Жителите на сградата настояват кучето да бъде изселено.

Питбулът се е отскубнал от собственика си и е нападнал жена на стълбището.

„Стопаните нищо не направиха, за да предотвратят това нещо. Даже по-скоро като че ли нарочно беше пуснато кучето. С извинението, че той не е видял, че има човек на терасата. Той ползва обща част от тераса, която всеки от нас трябва да има достъп до нея. Ние от години не можем да припарим горе, защото кучето се отглежда там“, разказа пострадалата Елена Кръстевапред.

Заради инцидента жената е лежала в болница. Това не е първото нападение на питбула. Преди години бил нахапан и друг човек.

Според собственика на кучето на общата тераса не ходи никой и затова животното е там. Хората в кооперацията събират подписка за изселване на питбула.

Само преди няколко седмици отново уж „домашни” кучета разкъсаха три деца и дядо им в село Железница, София.  Пострадалите са деца на възраст 7, 9 и 12 години, и възрастен мъж.

Те бяха транспортирани до „Пирогов” за оказване на помощ. Децата са били на разходка с дядо си, когато изневиделица от гората са дошли кучетата и нападнали децата.

Възрастният мъж е опитал да ги отърве, но за сметка на това е пострадал и той.

Оказва се, че кучетата са регистрирани, а собствениците им – установени. Очевидци разказват, че ситуацията е била изключително кървава, а животните са били агресивни.

Те не са от Железница. Животните бяха приспани и прибрани от служители на Столична община и 8 РУП.

Собствениците на кучетата ги грози затвор до 3 години, пробация и глоба до 5 000 лева.

Не за първи път агресивни, безстопанствени животни буквално се опитват да изядат случайно преминаващи граждани.

Въпросът обаче е кога отговорните институции ще си свършат работата и не вземат мерки.

В София няколко професора и много деца бяха изядени от агресивни домашни или бездомни животни. За съжаление престъпления от този характер не са рядкост и в останалата част от страната. Мерки обаче не се предприемат и отговорните институции бездействат.

В средата на март беше приета Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Досегашната практика за прилагане на общински програми не постигна задоволителни резултати, отчита кабинетът. Явно е обаче, че и новата програма не води до резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!