Пламен Милев
на снимката: икономическият експерт Пламен Милев (в средата)

Бюджетът на правителството е за собственото му оцеляване. Това каза в специално интервю за ДЕБАТИ.бг финансовият експерт към БСП Пламен Милев.

По негови думи парите от увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева ще бъдат дадени за увеличаване на пенсиите и увеличаване на заплатите в бюджетния сектор, но няма да има никакви политики за младите хора. По този начин именно те – активните млади работещи в реалната икономика – ще бъдат натоварени още повече.

„Увеличението (на пенсиите, бел. ред) ще бъде изцяло за сметка на увеличаването на на максималния осигурителен праг. Нещо повече – с увеличаването на максималния осигурителен праг наистина ще постъпят допълнително средства и те от една страна ще увеличат максималната пенсия, така трябва да бъде, но въпросът е, че тези средства ще отидат за покриване на новите пенсии и държавата за сметка на това намалява и то с близо половин милион трансфера към НОИ. Т.е. тя прехвърля всичко на работещите, тя постепенно започва да се оттегля.”

Увеличението с близо 500 млн. лева в бюджета за здравеопазване също ще бъде изцяло поето от работещите хора с високи доходи. Отново на техен гръб ще онези, които не плащат здравни осигуровки – работещите на държавна работа и социално слабите – ще получават здравно осигуряване.

Като друг проблем в бюджета на правителството Пламен Милев открои липсата на всякакви политики за младите хора.

„Там не виждам нищо съществено, което да се измени – остават си старите нива. Даже включително за майчинството – втората година от майчинството продължава да е на едни 380 лева, т.е. там за младите майки няма никаква подкрепа. Те казват, че умишлено го правят, за да се върнат след първата година на работа. Да де, обаче не виждаме в тази връзка пък никакви инвестиции в детски градини, в социална инфраструктура. Да, със сигурност майките, които имат стабилна работа, желаят час по-скоро да се върнат, но кой ще им гледа децата.”

По отношение на политиките за студентите, Милев заяви, че от началото на работата на това Народно събрание всички законопроекти на БСП, засягащи нисколихвените заеми за учащите са отхвърлени, а управляващите не правят нищо, за да ги стимулират.

Друг проблем е този с качеството на образованието – експертът похвали усилията на управляващите за увеличаването на заплатите на учителите, но системата не е реформирана и тя продължава да бълва кадри, които след това не могат да си намерят работа по специалността. По негови думи това е посоката, в която трябва да се работи.

Цялото интервю с Пламен Милев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук