Караянчева
на снимката: председателят на НС Цвета Караянчева

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще представи в Правната комисия мотивите за промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата срещу домашното насилие.

Измененията предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие.

Предложените мерки в законопроекта за промени в Наказателния кодекс важат за съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала.

Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до една година или пробация.

Проектозаконът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, пояснява председателят на парламента Цвета Караянчева, която е водещ вносител на промените.

„Поехме ангажимент да внесем и да криминализираме определени деяния. Има такова деяние психическото насилие, преследването, имаме промени в посока на това, ако насилникът е пуснат по рано от затвора или отпуска, лицето, което е насилвано да бъде уведомено, за да може да предприеме мерки”, каза председателят на парламента.

Целта на законопроекта е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание.

Широкото обсъждане се организира съвместно от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието.

Очаква се становища по измененията да представят правосъдният министър Цецка Цачева и представители на съдебната власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!