„Западът – убива, Изтокът – умира“, „Планът Макрон“ – началото на края на ЕС“. Това бяха посланията на българските превозвачи, изписани на плакатите, с които днес те излязоха на протест в София и Страсбург срещу пакет „Мобилност”, който заплашва да ги изкара от бизнеса.

превозвачи

Въпреки че гласуването на директивата бе отложено за началото на април, представителите на бранша не се отказват да търсят правата си. Затова в тяхна защита днес те се отправиха на шествие в столицата от храм-паметника „Св. Александър Невски” до представителството на ЕК и ЕП у нас на ул. „Раковски”.

превозвачи

Браншовите организации настояват за пълната отмяна на „плана Макрон”, за да бъдат защитени техните права. По думите им директивата е лобистка, а днешните политици са забравили завета на предците си за равенство и братство.

„В момента няма никакъв спомен от идеалите на де Гол и от другите политици. Така че или този ЕС ще се реформира и ще престанем с лобизма само за големите икономически субекти и всички наистина ще бъдем в един ЕС, или е по-добре ние да си потърсим друго място”, каза пред журналисти зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

превозвачи

Според някои от протестиращите пакет „Мобилност” е цялостен удар върху българската икономика.

„Със свързания бизнес съм сигурен, че браншът надхвърля 30% от БВП. Защото това са нашите партньори, това са нашите семейства, тези, които мият камионите, които ги застраховат, които им сменят гумите, които слагат масла, филтри, които ги продават, които им ги изкупуват и всичко свързано с това. Това е един огромен удар върху цялата икономика на Източна Европа и на други периферни държави”, каза пред ДЕБАТИ.бг Димитър Петров, който се присъедини към протеста.

Попитани обаче дали са доволни от условията си на труд, чието подобрени е една от целите на директивата, превозвачите отговарят уклончиво.

„Дори да не съм доволен, ето я Европа, ето ви Гугъл. Вие можете днес да бъдете назначена на работа преди да сте пристигнали в съответната държава”, каза още Петров.

Според повечето протестиращи обаче условията им на труд не са по-лоши от тези на шофьорите в Западна Европа.

превозвачи

Паралелен протест се проведе и пред сградата на ЕП в Страсбург. Там излязоха над 100 български превозвачи и техния колеги от Румъния, Полша, Латвия и Литва. Превозвачите заявиха, че няма да се откажат от своите протестни действия и ще се опитат до последно да отложат приемането на пакет „Мобилност“.

Във видеото вижте каква беше атмосферата на протеста в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!