Oфис сграда ще бъде построена на мястото на архитектурен паметник в непосредствена близост до Народния театър „Иван Вазов“.  Триетажната кооперация, която е бивш архитектурен паметник, се намира на улица „Кузман Шапкарев“ №3 в идеалния център на София. Тя ще бъде съборена и на нейно място ще изникне бизнес сграда на шест или осем етажа и ще има две подземни нива, съобщава „Дневник“.

Старата кооперация е строена през 1924, а видът й наподобява необароковите сгради. До 2008 е била паметник на културата, но малко след като е придобита от сегашния собственик, защитата й е била свалена.

Възможността за ново строителство на терена е заложена още през 2015. Предвижда се изграждане на 6-етажна сграда. През 2017  на базата на устройствения план е издадена заповед за проектиране. Внесеният за съгласуване в община „Средец“ проект обаче не е за сграда нито на пет, нито на шест етажа. Планира се 8-етажно строителство и един подпокривен етаж, който се изключва от регулациите по закон, тъй като скоса на покрива е над 45 градуса. За да се разреши високото строителство, собственикът на имота е внесъл предложение и затова се искат становищата на съседите.

По информация на изданието срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район „Средец“, която притежава сграда недалеч, да изрази писмено неодобрение.

Имотът попада в територията на обект с национално значение – историко-археологически резерват „Сердика – Средец“. Навсякъде в района има пластове археологически нива. В строителните книжа не се вижда Националният институт за недвижимо културно наследство да е бил информиран, че новата сграда ще има толкова дълбоки подземни нива. Първоначалното мнение на института, което е дадено за строителството на по-ниската сграда и то без планирани два етажа гаражи, е, че строителството трябва да е през цялото време в присъствието на археолог. Министерството на културата пък е отредило преди на терена да започне строителство да се проведе пълно спасително археологическо проучване.

Според публикация на „Капитал“ сградата на ул. „Кузман Шапкарев“ 3 и теренът под нея са собственост на фирма „Тулекс“. Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност – негови фирми участват в изграждането на Бизнес център „Хемус“ до хотел „Хемус“, 11-етажен блок на входа на „Южния парк“ и др. Той държеше и акции в борсовия балон „Енергони“, който по-късно фалира.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук