София филм фест 2019

98 пълнометражни игрални и 57 документални заглавия, както и 28 късометражни филма са включени в програмата на 23-тия „София филм фест“.

Форумът се открива на 7 март, с най-новата документална творба на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“, посветена на проекта на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“.

Вечерта започва в 19.30 ч. в зала 1 на НДК, където ще бъде връчена и Наградата на София на именития полски режисьор Кшищоф Зануси. Той е специален гост на фестивала с най-новия си филм „Етер“ и ретроспекция на 6 негови знакови творби в Дома на киното.

Наградата на София ще получи и известният рок музикант Кирил Маричков за принос към изкуството на киното и музиката. Отличията на победителите в конкурсите ще бъдат връчени на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март.

„Правете кино, не война!“ е надсловът на тазгодишното издание, което ще премине под знака на 50 години от Уудсток (също и като приемственост от „Мюзик филм фест“ и „Рок филм фест“, предшественици на СФФ).

Международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“, съдържаща парична премия от 7000 евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!