Днес изтича срока за внасяне на предложения от парламентарно представените партии за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Срокът за предложения на неправителствените организации изтече преди два дни.

Справка на интернет страницата на Народното събрание показва, че до този момент предложения са направили от партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“.

Те предлагат съответно Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков, които са членове на комисията и към настоящия момент.

ПГ на ГЕРБ обяви своите кандидатури. Общо седемте номинации съобщи на брифинг в парламента председателят на групата Цветан Цветанов, според когото партията е подбрала кандидати с високи нравствени и професионални качества.

За председател на ЦИК от ГЕРБ предлагат Стефка Стоева.

Тя има богат професионален опит, защото близо 40 години упражнява юридическа професия. Била е съдия във ВАС и е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Тя е заемала и позицията зам.-председател на ВАС.

За член на ЦИК от партията предлагат още Георги Баханов, който от 2014г. до настоящия момент заема тази позиция.

Следващото предложение е Йорданка Ганчева, също досегашен член на комисията.

Мария Бойкинова е четвъртата кандидатура за член на ЦИК. Тя също е досегашен член на комисията, а до 2014 г. е работила като адвокат.

Най-изненадващото име, на което са се спрели от ГЕРБ, бе това на Александър Андреев, досегашен говорител на ЦИК. През 2014 г. той зае мястото си в комисията от квотата на БСП.

За член управляващите предлагат още Мирослав Джеров – юрист, специалист по гражданско право.

След предложение на „Асоциацията на политолозите в България“, от ГЕРБ издигат и кандидатурата на политолога Димитър Димитров.

От ГЕРБ обявиха още една изненада – парламентарната група ще подкрепи номинации на БСП, без въобще да ги обсъжда.

„За нас е важно да дадем поредния важен знак, че ПП ГЕРБ и парламентарната група искат колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК, за да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани“, аргументира се Цветанов.

Във връзка с обсъжданата в публичното пространство информация, че социологът Юрий Асланов е евентуалната кандидатура на БСП за председател на ЦИК, Цветанов коментира:

„Знам, че той е много добър на „стъкмистиката“, но не знам до колко на обективните данни, които дава като социолог. Ако БСП имат смелостта да номинират Юрий Асланов, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация“, каза още той.

Пред БНР ДПС заяви, че ще запази досегашните си трима членове – Севинч Солакова, Метин Сюлейман и Ерхан Чаушев.

Очаква се до края на деня да станат ясни и останалите кандидатури.

Процедурата предвижда парламентът да избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК.

Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, които имат депутати в Европейския парламент.

Новият състав на комисията трябва да бъде сформиран до 20 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!