Венецуела, Хуан Гуайдо, Николас Мадуро, хуманитарна помощ, концерт
на снимката: Хуан Гуайдо

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова Европа да засили финансовите си санкции срещу режима на Николас Мадуро, само ден след като Каракас екстрадира германския посланик в страната си заради „намеса”.

„Европейските страни трябва да засилят финансовите си санкции срещу режима. Международната общност трябва да прекрати практиката венецуелски пари да бъдат използвани за убиване на опоненти на режима и коренното население”, каза Гуайдо по време на интервю с германския вестник Шпигел.

Той остро осъди решението на Мадуро да експулсира германския посланик в Каракас и призова дипломата да остане в страната.

Обвинен в намеса във вътрешните работи, германският посланик Даниел Кринер бе обявен за персона нон грата от правителството на Николас Мадуро, което му даде 48 часа, за да напусне Венецуела.

Берлин незабавно осъди експулсирането, което нарече „неразбираемо“, и заяви, че този акт „ескалира напрежението, вместо да го намали“.

В сряда Съединените щати съобщиха, че разглеждат възможността да наложат нови санкции срещу Венецуела, освен тези върху държавната петролна компания, за да засилят натиска върху правителството на президента Николас Мадуро да се оттегли от властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!