САЩ станаха първата държава, регистрирала над 2000 смъртни случая от коронавирус за едно денонощие, съобщи университетът „Джонс Хопкинс“. През петъчното денонощие бяха регистрирани 2108 смъртни случая. Общият брой на тези случаи стана 18 586 и по този показател страната плътно доближава Италия, която е първа с 18 849 смъртни случая.

САЩ станаха и първата държава по брой заразени – 500 399. Втора е Италия, а трета Испания.

Съединените щати можеха да загубят до 2,2 милиона живота заради пандемията от Covid-19, ако правителството не беше направило нищо, но поради неговите усилия броят ще бъде „значително“ под 100 000, заяви в петък президентът Доналд Тръмп по време на на редовния брифинг в Белия дом на Работната група за коронавируса.

Президентът посочи, че ситуацията в цялата страна се подобрява, като кривата на броя на случаите започва да се изравнява, което предполага, че САЩ са близо до пика на заразата.

„Нашата цялостна стратегия работи“, заяви Тръмп и добави, че намаляването на броя на хоспитализираните заразени е „невероятно“.

Американският президент също така посочи, че през следващата седмица ще направи съобщение относно Световната здравна организация (СЗО), намеквайки, че САЩ могат да намалят финансирането си за организацията. Тръмп заяви, че САЩ дават на СЗО по 500 млн. долара на година и „ние имаме много за казване по въпроса по някое време през следващата седмица“. По-рано тази седмица американският президент обвини СЗО, че е „ориентирана към Китай“, въпреки че е значително по-финансирана от Вашингтон, отколкото от Пекин.

Доналд Тръмп отбеляза и рязкото поскъпване на акциите на „Уолстрийт“ през отминалата седмица, отбелязвайки, че през предходните четири сесии на търговия фондовият пазар се увеличил най-силно от „повече от 50 години“. Това означава, че доверието на инвеститорите в икономиката на страната се подобрява и търсенето се увеличава, посочи Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук