Българското правителство реши да сключи със самолетостроителната корпорация „МиГ“ договор за ремонт на изтребителите „МиГ“-29, съобщи българското министерство на отбраната. Готви се рамково споразумение на стойност около 81 млн. с руската компания за привеждането в изправност на 12 самолета „МиГ“-29А и три „МиГ“-29Б.

Съставянето на договора е в напреднала фаза. Той трябваше да се финализира още през декември 2017, но решението беше обжалвано от украинската кампания „Укроборонпром“, която подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията и настоя за започване на нова конкурсна процедура, тъй като не е била поканена да се състезава за поръчката. Министерство на отбранате се бе обърнало единствено към „МиГ“ в качеството й на производител. В съответствие с българския закон жалбата на украинците стана основание за замразяване на сделката. В началото на годината КЗК отхвърли жалбата и даде основание на българските власти да продължат контактите си с руската страна без да привличат конкурентни компании за поръчката.

Инвестицията от 81 млн. лева е най-сериозната в българската авиация от години, но допълнително усложнява прокарването на проекта за закупуване на нов, модерен вид изтребители. Авиоексперти, включително президентът Румен Радев, са на позиция, че приоритет трябва да се постави върху закупуването и приемането на въоръжение на нова бойна техника.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук