Купувачът на българските активи на чешката ЧЕЗ – пазарджишката „Инерком“, е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията уведомление за осъществяване на концентрация, съобщиха от компанията на Гинка Върбакова в сряда. Това става ясно от съобщение на фирмата до медиите.

Ходът на собственика на фирмата Гинка Върбакова е знак, че за момента финализирането на сделката се подготвя в сегашния вид, без участието на държавата.

Припомняме, че преди няколко дни Върбакова замина за Чехия, където да представи пред ръководството на ЧЕЗ предложението българската държава да придобие контролен дял от електроразпределителното дружество.

Преди ден председателят на надзора на ЧЕЗ Вацлав Пачеш каза, че Чехия не е заинтересована от влизането на държавата преди приключването на арбитражното дело, водено срещу нея заради накърнени инвестиции за стотици милиони евро, надхвърлящи цената на сделката от около 320 млн. евро.

В интервю за аленция Ройтерс пък представители на „Инерком“ заявиха, че не е необходимо държавата да притежава контролен дял от дружеството, за да има гаранция за енергийната сигурност в България.

От „Инерком“ уточняват, че планираната продажба ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ а.с.“ и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви“ като продавач и купувача „Инерком България“ ЕАД.

Все още обаче не е ясен развоят около финансирането на сделката. То предизвика грандиозния политически скандал заради присъствието на офшорки, руски банки и обещание за подкрепа от страна на държавната Българска банка за развитие. Това от своя страна породи съмнения, че зад транзакцията стои правителството на ГЕРБ. Борисов обаче нееднократно отрече това и като аргумент посочи твърденията на ЧЕЗ, че си тръгват от България, защото премиерът не ги желае.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!