Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка, съобщи БНР. Това стана ясно на редовното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Съдебните кадровици гласуваха молбата единодушно и назначиха Попова за редови обвинител в същата прокуратура.

Попова подава оставка няколко месеца преди края на първия си мандат и в момент, в който специализираните съд и прокуратура вече са единствено компетентни да гледат т. нар. корупционни дела.

Точката за оставката влезе като извънредна в дневния ред на Прокурорската колегия – без мотиви и без дебат. До избора на титулярен шеф, поста на Попова временно поема заместникът ѝ – Николай Найденов.

Днес съдебните кадровици образуваха дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов, който през последните години стана известен с острите си критики към главния прокурор и с фразата си, че в държавното обвинение и в следствения отдел към Градската прокуратура има „шпицкоманда”, която образува „дела на трупчета” за шантаж на политици и магистрати. Дисциплинарката е по искане на градския прокурор на София Емилия Русинова. Защо – не стана ясно, но пък искането ѝ беше подкрепено – отново единодушно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!