Росен Плевнелиев
на снимката: президентът в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев

Президентът на България (2012-2017г.) Росен Плевнелиев коментира искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на чл. 103 от Конституцията за имунитета на държавния глава. В интервю за „Нова телевизия” Плевнелиев каза:

„Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение”.

И добави:

„За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона“.

Президентът каза, че държавното обвинение работи на високи обороти на всички възможни фронтове.

„Необходими са резултати, но трябва да се даде време. Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост“.

По думите му прокуратурата се нуждае от подкрепата на обществото, а за да е още по-ефективна работата й, са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

Плевнелиев коментира, че сегашният президент Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва.

„Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива – ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева (сега Радева – бел.ред.)“, каза той по повод назначаването на сегашната съпруга на Радев за пиар на Военновъздушните сили през 2014.

Президентът каза, че обществото има право да знае дали Радев е нарушил закона.

Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля, каза в заключение Росен Плевнелиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук