Росен Плевнелиев
на снимката: Росен Плевнелиев - президент в периода 2012-2017г.

Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която ГЕРБ обяви, че се съставя, за да води политически разговори с партиите, ще започне разговорите си на 20 октомври, съобщиха от пресофиса на президента на България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев. Контактната група ще търси съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание, се посочва в съобщението.

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори, които ГЕРБ спечели. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. Модератори на преговорите ще са Росен Плевнелиев и Соломон Паси – министър на външните работи в периода 2001 – 2005 г. Вижте повече.

Първите разговори ще са на 20 октомври с представители на коалиция ГЕРБ-СДС.

Контактната група предлага да посети представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Народното събрание между 20 и 23 октомври, в следния ред:

  • 20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ – СДС;
  • 21 октомври, петък (сутрин): „Продължаваме промяната“;
  • 22 октомври, събота (сутрин): ДПС;
  • 22 октомври, събота (следобед): „БСП за България“;
  • 23 октомври, неделя (сутрин): „Демократична България — обединение“;
  • 23 октомври, неделя (следобед): „Български възход“.

На 24 октомври Плевнелиев и Паси ще обявят около кои стратегически приоритети на страната виждат възможност за разбирателство в 48-мото Народно събрание.

„Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме, че са много повече, отколкото е видно“, се посочва в съобщението.

Към момента „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ заявяват, че няма да участват в разговори.

Единствено формацията на Стефан Янев – „Български възход“, пък е заявила готовност за това.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук