„Предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад“. Това каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция на партията, проведена в нейната централа. Това е първият официален политически коментар от страна на ГЕРБ, които спечелиха предсрочния парламентарен вот, провел се в неделя.

„Моите предложения са няколко“, каза още Борисов.

Първо – кой е с Путин и кой е срещу него, кой е на страната на Украйна и кой не е. Нека това да е първата тема, по която ясно да заявим позициите си“, каза той и посочи, че това включва и въпроса за предоставяне на оръжие на Украйна.

Втората тема – инфлация, финанси, икономика, цени. Това също минава през решение на парламента“, посочи като второ Борисов. „Няма пари в хазната“, каза той, но коментира, че това може да се реши с редовно правителство.

„Ще предложим контактна група – преговарящи екипи, хора с безспорна репутация по антипутиновата тема. Плевнелиев, Соломон Паси, нека и те да предложат хора, и те да проведат кръга от преговори с политическите партии“, посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му кои да са министри и кой да е премиер трябва да се договори в рамките на преговорите. ГЕРБ не биха приели само Бойко Рашков за вътрешен министър.

Преговорите биха били между представители на ГЕРБ и представители на всички парламентарни групи, които се отзоват. Това включва както „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, така и БСП, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“.

По думите му ГЕРБ са склонни да подкрепят социалната програма на „Продължаваме промяната“ и искат да чуят идеите на „Демократична България“ за съдебна реформа.

„Аз съм готов да направя всякакви компромиси, всякакви отстъпки“, заяви Борисов.

„Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер“, каза още той.

Във вечерта на изборния ден, след неговия край, ГЕРБ коментираха само с едно изречение хода на вота, като посъветваха политиците да мислят, преди да говорят. Вижте повече.

„Продължаваме промяната“ вече заявиха, че не биха участвали в коалиция с ГЕРБ и ще бъдат опозиция – четете тук.

„Демократична България“ заявиха същото, като коментираха, че след като ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са свалили правителството „Петков“, е редно сега да управляват заедно. Четете повече.

БСП също посочиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук