Четири държави се опитват да влияят на политическия процес в България: Русия, Турция, Македония и Сърбия и те го правят в различна степен, коментира пред „Нова телевизия“ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

Русия и Турция се опитаха да се намесят в изборния процес, обясни още бившият президент.

„Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес и политическата дейност в България”, каза още Плевнелиев и обяви, че разполага с доклад на ДАНС, според който именно Русия стои зад кибер атаката по време на местните избори през 2015 г. Според него цел на хакерите е бил проведеният заедно с вота референдум за електронното гласуване.

„Защо се получи така, че Русия няма интерес да се даде право на около 2 млн. българи в чужбина да гласуват електронно“, попита Плевнелиев.

По думите му същата организация, базирана в Русия, е замесена и в кибер атаката срещу германския Бундестаг, която беше осъществена малко преди вота в България преди 2 години. Той призна още, че се е обърнал и към международни служби за сигурност, след като в деня на изборите през 2015-та сайтовете на Централната избирателна комисия и президентството се сринаха и не работиха няколко часа.

„Има съмнения, че Русия финансира български партии, а наши политици много често посещават Русия, като визитите им не минават изобщо през Министерството на външните работи, МнВР дори не знаят за какво става въпрос“, добави Плевнелиев, но отказа да назове конкретни партии и имена. Съответните институции могат да изготвят доклади и да се подпишат под тях, това не е моя работа, добави още Плевнелиев.

Той коментира и скандалния законопроект за българското гражданство, който в крайна сметка беше свален от обществено обсъждане и за него пое отговорност Румен Радев.

„Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото. Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи”, обясни Плевнелиев и добави, че българите в чужбина са страхотни патриоти.

„Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват”, каза още той.

Относно срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев, Плевнелиев заяви, че ако беше на мястото на Радев, би сезирал Висшия съдебен съвет.

„Очевидно има нещо нередно, след като имаме оставката в БСП на Георги Гергов. Това е правилно решение на БСП“, отчете той. Според него главният прокурор може да се среща с когото поиска, въпросът е какво е станало на срещата.

„Абсолютно свободно съм говорил по телефона, никога не съм имал какво да крия“, каза още Плевнелиев и увери, че броят на подслушванията е намалял 3 пъти през 2016-та.

Ако има нерегламентирано подслушване, това трябва да се прекрати, каза Плевнелиев и призова премиера Герджиков да инициира проверка кой има такава технология.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук