Ще продължи тенденцията за нарастване на заплатите. Това мнение изрази Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) по БНТ.

Икономистът обаче изрази скептицизъм, че средната заплата ще достигне 1500 лв., каквито са обещанията на бъдещото правителство, освен ако икономиката не отбележи ръст от 4,5 -5%.

По думите му пада частта на заплатите в образуването на бюджета на домакинствата, тъй като все повече хора получават пенсии заради демографските специфики на обществото.

„Пада процентът на заплатите в структурата на домакинския доход от 55% – през 2015-та на 54% “, цитира данни от статистиката икономистът.

Той прогнозира, че благодарение на бейби бума от началото на века до 2009-та към  2023-та ни очаква период, в който коефициентът на демографско заместване ще расте.

„Ражданите тогава деца сега влизат в групата на 15-19-годишните и постепенно се ориентират към пазара на труда, а това в следващите години най-вероятно ще доведе до подобрение на структурата на работната сила от гледна точка на средната възраст. Този ефект се наблюдава най-вече в София, Варна и Бургас, но на по-късен етап, след 2020 г., ще се види и в други области, където закъсня бейби бумът, като Перник, например“, коментира Алексиев.

„Икономиката има потенциал през следващите десетина години да се възползва от потенциала на млади кадри, които имат шанс да започнат с по-високи възнаграждения, стига, разбира се, да се насочат към сектори, които се търсят в момента“.

Според Явор Алексиев употребата на цигари и алкохол ще става по-малка в резултат на акцизната политика на ЕС.

„През миналата година беше увеличен акцизът върху цигарите и през следващите години той ще продължи да расте. При икономическия ръст, който имаме в момента, и при променящите се цивилизационни нагласи към пиенето и пушенето, ще става все по-малка употребата на тези стоки, смята икономистът.

Той цитира статистически данни, от които се разбира, че структурата на разходите се подобрява, което означава, че домакинствата ще дават все по-малко за храна и безалкохолни напитки, но ще се насочват към стоки от по-висока степен на необходимост.

Алексиев напомни, че по-ниските цени през последните години са свързани с цената на горивата, но предупреди същевременно, че с тръгването им нагоре, ще се покачват и разходите за транспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук