NS

Предложението на „БСП за България“ за промени в данъчната система на страната повиши напрежението в пленарна зала по време на второто четене на Закона за корпоративното подоходно облагане.

„Колкото и ГЕРБ да правят хубави неща, ако беше толкова хубаво, нямаше хората да напускат страната. Ние предлагаме по 500 лева да се намалява от данъчната основа за всяко едно българско дете, това е приблизително по 50 лева на месец. Не считам, че това е проблем. Напротив, това са първите стъпки към една модерна данъчна система с въвеждане на семейно подоходно облагане“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Според него плоският данък с т. нар. 10-процентна скала вече е изживял своето време и той не е могъл да допринесе до ограничаване на „сивата“ икономика. От БСП предлагат за трудови възнаграждения до 3 900 лева ставката да остане 10%, което на практика означава, че за малко над 2 млн. трудещи се данъците няма да се увеличат. Промените ще засегнат само онези работещи, които получават високи доходи.

„8 155 са хората, които получават доходи над 9 500 лева на месец. Това са официалните данни на Министерство на финансите. За тези хора ние считаме, че трябва да платят много по-висока ставка, отколкото работещите на минимална работна заплата. Това е справедливо“, категоричен бе Стойнев.

Според изчисленията на БСП предлаганите промени ще донесат 1,6 млрд. лева допълни приходи към бюджета.

Колегата му проф. Румен Гечев допълни, че с плоския данък ние се подреждаме до другите страни с голямо социално разслоение като Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Монголия.

„Затова ние ви предлагаме прогресивно данъчно облагане, което е господстващо в над 96-97% от страните в ООН“, аргументира се той.

Всичко това доведе до остра реакция от редиците на „Обединени патриоти.

„Слушам и не вярвам на ушите си! Преди 13 години, когато „Атака“ ви говореше точно в този смисъл г-н Гечев, вашите съпартийци гласуваха плоския данък. В момента това, което правите, е жива демагогия. Правите го пропагандно. Когато се приеме един такъв данък, той се приема, за да работи години напред, десетилетия. Като добър икономист чудесно знаете, че това не става от днес за утре, а с голям дебат, какъвто някога не се състоя – заяви Павел Шопов от парламентарната трибуна – Това е ваш данък, господа от БСП.“

Колегата му проф. Станислав Станилов също отправи критики към социалистите и ги обвини за това, че се опитват да променят системата, която сами са създали.

„Вие не сте социалистическа партия и плоския данък няма да махнете! Вие сте корпоративна партия!“, заяви той от парламентарната трибуна.

В подкрепа на плоския данък се обявиха и от редиците на ДПС. Според народния представител Йордан Цонев, ако този данък се запази, парите за социална политика ще бъдат повече.

„Мога да докажа и социално, че довеждането на стръмната скала няма да помогне на българските граждани. Предложенията на БСП изискват 520 млн. лева само за скалата, а за семейното подоходно облагане са още 150 млн. лева. Фискалният аргумент не е аргумент“, обясни Йордан Цонев.

Според него страната ни е привлекателна за IT-сектора и аутсорсинг компаниите само и единствено заради 10-процентната ставка.

Отношение по темата взеха и управляващите от ГЕРБ.

„Няма да излъжем избирателите си, защото не се казваме БСП. Спазваме програмата си и както казахме в предизборната кампания- няма да отменяме плоския данък“, заяви Тома Биков.

Според него въвеждането на прогресивно данъчно облагане не може да се счита за гаранция на това, че социалното неравенство в България ще бъде унищожено. Той призова депутатите да анализират какво е било развитието на страната през 1998 г. при прогресивния данък, през 2008 г., както и през 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!