Петър Харалампиев
на снимката: Петър Харалампиев, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина

Специализираният наказателен съд реши да остави за постоянно в ареста председателят и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев.

Повече от четири часа Специализираният наказателен съд разглежда днес мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина.

В ареста остават и главният секретар на агенцията Красимир Томов, както и третият, за когото прокуратурата поиска вземане на мярка “задържане под стража” – Марко Стойов.

Четвъртата обвиняема бе освободена още в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Съдът уважи искането на прокуратурата поиска за постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на Стойов. Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

В сряда заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като „без аналог в новата ни история“.

Прокуратурата и защитата влязоха днес в задочен спор за наличието на корупционна схема в агенцията.

В сряда заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че това е дело без аналог. Той беше цитирана и по време на пледоариите в съдебната зала от адвоката на Петър Харалампиев – Николай Кокинов.

Но с обратен знак – за да докаже, че по отсъствие на доказателства за взимане на подкупи от клиента му, това наистина е дело без аналог.

Основен аргумент на бившия градски прокурор на София е, че при обиските не са били намерени никакви пари, въпреки че прокуратурата твърди, че от юни миналата година цялата дейност в ДАБЧ по издаване на удостоверения за български произход е имала строг и подробен ценоразпис.

Стана ясно, че двама са ключовите прокурорски свидетели.

Това е заместник-директорът на ДАБЧ Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. Той е бил натискат да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян. Няма данни обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.

Другият свидетел е приятел на Петър Харалампиев – Димитър Стойчев, женен за украинска певица, известна в публичното пространство, за който прокуратурата твърди, че е подкуп от 5000 евро на Петър Харалампиев.

Другите дали показания по това дело са основно служители на Комисията антикорупционната и на службите, които са използвали специални разузнавателни средства по отношение установяване на тази схема.

Пледоариите продължават, като се очаква по-късно решението на съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!