Виртуозната пианистка с екипа на филма
Виртуозната пианистка с екипа на филма "Апасионата" Снимка: Личен архив

Родената в Пловдив пианистка Донка Ангъчева е „Жена на годината“ в категория „Изкуство и култура“ на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена.

Донка Ангъчева е номинирана като Bösendorfer артист, много успешен европейски музикант, съпруга, майка на две деца и жена предприемач, създател на инициативата Die Kunst in Österreich lebt weiter („Изкуството в Австрия продължава да живее“).

Нарадите в 10 категории бяха раздадени на церемония, състояла се в Almanac Palace, във Виена, съобщава БНР.

„Щастлива съм, че съм носител на наградата Business Woman Award, в категорията за изкуство и култура на известното списание Look, Австрия, за усилията ми в различни благотворителни събития, както и основаването на моята артистична инициатива „Изкуството продължава да живее“ и бих искала да благодаря за това признание и най-вече за гласуваното доверие“, казва Донка Ангъчева.

През октомври българската публика ще има възможност да слуша на живо пианистката. Тя ще изнесе рецитал, съвместно с цигуларката Лидия Байч. Това ще е първият им общ концерт в България – той е част от фестивала на изкуствата „Порт прим арт фест“. Събитието е голямата гала вечер на форума и ще се състои на 7 октомври 2023 г. (събота) в Културен дом НХК. Концертът ще включва произведения от Едвард Григ, Фридрих-Макс „Фриц“ Крайслер и Астор Пиацола.

На 5-и октомври ще е бургаската премиера на филма Appassionata, в който журналистът Георги Тошев разказва за живота, музиката и кариерата на Донка Ангъчева.

На 3-ти декември във Виена ще бъде четвъртото издание на инициативата на Донка Ангъчева – „Изкуството в Австрия продължава да живее“.

Донка Ангъчева е пианистка със световна солова кариера, но е силно свързана с родния ѝ Пловдив и това беше причината българската премиера на филма „Апасионата“ да се случи именно в този град.

Филмът „Апасионата“ проследява трудния и динамичен път, който Донка Ангъчева изминава, за да достигне върховете на изкуството, на което е отдала огромна част от себе си. По време на Covid пандемията тя подема мащабна инициатива в помощ на артистите и в името на изкуството, което, по думите ѝ, трябва да продължи да живее! Проектът на Донка Ангъчева за онлайн концертни филми се превръща в истинска сензация и упора за културата на Австрия в трудното време. Днес виртуозната пианистка е сред най-разпознаваемите лица на австрийската музикална сцена.

Още новини за култура – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук