съд, темида

Нотариус Нина Добчева-Калчева от Пловдив осъди прокуратурата да ѝ плати над 60 000 лева обезщетения заради воденото срещу нея дело за документни престъпления, съобщава сайтът lex.bg.

Преди 3 години тя беше напълно оправдана от Окръжния съд в Пловдив за това, че e съставила нотариални заверки с подправени подписи. Става дума за случай на две семейства, които финансирали общ бизнес за строеж на фамилни къщи. Един от съсобствениците починал и второто семейство разбрало, че по-рано той е продал една от къщите без знанието им. Съпрузите споделят, че договорът бил подписан при нотариус Нина Добчева, където били представени техни пълномощни с фалшифицираните им подписи, както и този на съпругата на починалия им съдружник.

Съпрузите подали жалба в прокуратурата през 2013 г. и започнало разследване срещу нотариуската. Тя е обвинена през 2015 г., като ѝ е наложена мярка „подписка“, а две години по-късно делото влиза в съда. В началото на 2018 г. районният съд в Пловдив оправдава частично Добчева, а по част от обвиненията я осъжда, без да ѝ налага наказание заради изтекла давност. Делото стига и до окръжния съд, който в края на 2018 г. оправдава напълно нотариуската. Делото е продължило общо 3 години и два месеца пред двете инстанции.

Малко след това тя завежда иск срещу прокуратурата за 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и за близо 18 000 лева имуществени заради платените адвокатски хонорари през годините.

Съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) осъди прокуратурата да плати на Добчева 50 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и 14 460 лева за платените адвокатски хонорари.

Съдът отчита, че делото срещу нотариуската е продължило повече от 3 години, първоначално е била призната и за виновна, процесът е бил отразяван в медиите и дори е бил включен в списъка за корупционни дела, който публикува Върховният касационен съд (ВКС), като на сайта му стояло и името на Добчева.

Тя твърди, че през това време здравето ѝ се е влошило, страдала е от безсъние и е имала пристъпи на задушаване и прилошаване. Според нея съпрузите, подали сигнала, демонстрирали особена близост с разследващите. След внасяне на делото в съда изпаднала в депресия заради страха, че може да бъде осъдена и съответно да прекрати кариерата си.

Междувременно започнала да губи клиенти, които се отдръпнали, включително и една от банките, които обслужвала. В този период починал и съпругът ѝ и тя изпитвала вина.

Според съда свидетелските показания безспорно показват, че делото се е отразило на психиката на Добчева, а особено значение има професията ѝ на нотариус и това, че обвиненията са били свързани с работата ѝ. Съдът напомня, че в тези случай се засягат не само личната чест и достойнство на човека, но и професионалните му качества поради уронване на авторитета му в съответната област. Акцентира се, че и името на Добчева е било публично обявено на сайта на ВКС, а делото е било широко тиражирано и отразявано в местния печат.

Така СГС приема, че само за моралните вреди Добчева трябва да бъде обезщетена с 50 000 лева. Останалите 14 460 лева са обезщетение за платените хонорари на двама адвокати. По този въпрос прокуратурата е възразила, че не е било нужно да се наемат двама защитници и това си е риск на Добчева, поради което не трябва да бъде компенсирана за тези разноски.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!