Всяка година в Нигерия от пневмония умират около 143 000 деца под петгодишна възраст, съобщи правителството на страната. Пандемията от коронавирус възпрепятства достъпа до животоспасяващо лечение, пише АФП.

Медицинският кислород, съчетан с антибиотици, може да помогне за намаляване броя на смъртните случаи, но благодарение на пандемията търсенето им се е увеличило, което, според УНИЦЕФ, прави недостига още по-очевиден.

Олорунимбе Мамора – държавен министър на здравеопазването на най-гъстонаселената държава в Африка, заяви, че в комбинация с други детски заболявания се създават условия за смъртта на 132 от 1000 новородени всяка година.

Педиатричната асоциация на Нигерия призова правителството и неговите международни партньори да подобрят досието си и страната да се освободи от репутацията си на държава с най-висока смъртност сред деца под 5 г. в света.

Коронавирусът „доведе до прекъсване на превантивните и терапевтични услуги за деца, включително имунизация, хранителни добавки и ранно лечение на често срещани заболявания“, се казва в изявление на сдружението.

Пневмонията е остра респираторна инфекция, засягаща белите дробове и може да бъде причинена от вируси, бактерии и гъбички, намиращи се в замърсен въздух. Състоянието се влошава, когато пациентът е със слаба имунна система и живее в неблагоприятна среда.

Тя убива повече деца от всяко друго заболяване – повече от СПИН-а, маларията и диарията взети заедно, твърди Световната здравна организация. Липсата на внимание към пневмонията означава, че твърде малко деца имат достъп до необходимата интервенция.

„Пандемията разкри ужасяващ недостиг на кислород в най-бедните страни“, заяви изпълнителният директор на „Спасете децата“ Кевин Уоткинс. В Африка на юг от Сахара по-малко от един на всеки пет пациенти има достъп до кислородното лечение, от което се нуждае.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!