Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Вероятно по команда три македонски театъра отмениха българската постановка „Вражалец“. Тя трябваше да се играе на 1, 2 и 3 февруари в Битоля, Щип и Струмица. Гостуването на едни от най-популярните български актьори бе по инициатива и финансиране на Фондация „Българска памет“.

В рамките на само няколко минути театрите в Щип, Струмица и Битоля отмениха гостуването на българските актьори, позовавайки се на сходни технически проблеми, свързани с електрическата система, отоплението и покривната конструкция, съобщи БГНЕС.

Това се случва на фона на антибългарската истерия, която достигна безпрецедентни нива през последните седмици и намери своята кулминация в жестокия побой, нанесен над македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков.

Секретарят на Българския клуб в Охрид „Цар Борис III“ беше жестоко пребит без причина. Преди седмица беше приет за лечение във ВМА. В момента е изваден е в отделението по орална хирургия на военната ни болница. Пендиков многократно е заплашван с физическа разправа, дори в момента, когато се лекува в страната ни. Заради инцидента България извика своя посланик в Скопие Ангел Ангелов за консултации.

Македонските власти продължават да твърдят, че става дума за изолиран инцидент. Институциите у нас реагираха този път адекватно и изразиха острата си позиция срещу неспазването на правата на бълтарите в Република Северна Македония.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук