Румен Радев украйна
Миролюбецът Румен Радев Снимка: БТА

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите в Република Северна Македония и всичко българско. Затова е важно този път властите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай. Това заяви президентът Румен Радев в Перник.

По думите му неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз на хората с българско самосъзнание водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация.

Радев съобщи, че в понеделник за Република Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и посланикът на България. „Те ще поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се почувстват македонските българи защитени, да се чувстват свободни, както трябва да бъде в една европейска държава. Ние по този критерии ще съдим, но за да се стигне дотам, трябва много работа от страна на македонското правителство и македонските институции, за която многократно съм призовавал – като започнем от смяната на учебниците, от медиите, от цялото отношението на институциите към положението на македонските българи, от тяхното вписване в Конституцията“, допълни Румен Радев. Според него Европейският съюз трябва да приеме, че това не е двустранен проблем, не е въпрос само за история и език, а въпрос и за човешки права.

„Ние очакваме час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на нашата съседка“, каза държавният глава.

„Оттук нататък е изключително важно да имаме консолидация на нашите усилия, да може тези партии и лидери, които призоваваха веднага за вдигане на ветото, които се опитваха дори да заличат от общественото съзнание тежкото положение на македонските българи – всички да се обединим, така че да използват всички механизми в двустранната дипломация, така че да се реши веднъж завинаги този проблем“, призова Румен Радев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук