С наближаването на четирите почивни дни заради Великденските празници – от 17 до 21 април включително – хиляди хора вероятно планират да се приберат по родните си места. Само, че тази година Великден ще е различен за всички нас.

Проблемът идва обаче със заповедта на здравния министър от 21 март, с която се ограничава свободното движение в страната, като част от извънредното положение. От тогава на всички входове и изходи на областните градове са разположени КПП-та, които пропускат влизането или излизането на хора, които имат основателна причина.

А такива са: пътуване към град или село, на което имате адресна регистрация; пътуване с цел работа (в такъв случай е нужна и бележка от работодател или служебен документ); медицински причини – ако имате спешна нужда от медицинска помощ (за целта обаче също трябва да попълните декларация). Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти.

Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град – обработване на имот със земеделски култури.

Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини – неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

Очевидно пътуването заради празника няма да се счита за такава. Властите и лекарите повече от две седмици предупреждават хората да останат по домовете си и да продължат да спазват въведените ограничения в страната.

Преди дни ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб, каза:

„Не е време за празници“.

Ограниченията в движението в страната със сигурност ще бъдат в сила до 13 май (докогато е извънредното положение, засега).

Според заповедта, ограничаваща пътуванията, всеки, който иска да излезе от областния град трябва да представи попълнена декларация. Важно е да се знае, че декларацията се взима от служителите на реда. Тоест, за всяко КПП ви трябва отделен документ, включително и за обратната посока. Например, ако тръгнете за Пловдив, ще са ви необходими 4 декларации.

Полицията съветва документът да е попълнен предварително, за да не се губи време.

Пунктове за контрол има и на гарите, и на автогарите в областните градове. Там също трябва да представите декларация, удостоверяваща целта на пътуването ви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!