Акредитацията на журналиста на Си Ен Ен Джим Акоста за Белия дом е напълно възстановена. Телевизионната компания не смята за нужно да продължава съдебното дело срещу администрацията на президента по този въпрос, съобщи Си Ен Ен в Туитър.

„Днес Белият дом напълно възстанови журналистическата акредитация на Акоста. В резултат на това вече няма необходимост да водим дело“, отбелязаха от телевизията.

Акоста е получил официално уведомление от Белия дом, от което следва, че неговият постоянен пропуск е възстановен. В съобщението се уточнява, че, ако Акоста наруши правилата, които трябва да спазват журналистите, администрацията ще вземе съответните мерки. „Президентът Доналд Тръмп е уведомен за решението и е съгласен с него“, се казва още в писмото.

От Си Ен Ен съобщиха, че в писмото се посочват редица нови правила за журналистите, работещи в Белия дом. Включително има предписание да не се задава повече от един въпрос на пресконференциите на американския президент. Уточняващите въпроси са допустими по преценка на американския лидер или служителите на Белия дом.

По-рано този месец Акоста беше лишен от постоянен пропуск в Белия дом, който се изисква за посещението на откритите за пресата мероприятия. Причината беше конфликт с Тръмп по време на пресконференция. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че журналистът е посегнал на млада жена, която е била стажантка във вашингтонската резиденция на президента, пречейки й да му вземе микрофона. След това Си Ен Ен заведе дело срещу Тръмп и редица представители на неговата администрация, настоявайки за връщане на акредитацията на Акоста.

В петък съдът във Вашингтон предписа на Белия дом временно да възстанови пропуска на журналиста. Администрацията заяви, че ще се подчини на съдебното решение. Едновременно с това Белият дом уведоми Акоста, че независимо от всичко ще му отнемат достъпа в края на месеца. От Си Ен Ен веднага са поискали извънредно изслушване в съда.

Телевизията подчертава, че последното писмо на Белия дом означава, че той се е отказал от плановете да лиши Акоста от пропуск за президентството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!