Чък Кърия

Чък Кърия почина на 79 годишна възраст. Легендарният американски джаз музикант  е страдал от рядка форма на рак, съобщи АФП.

„Искам да благодаря на всички по време на пътуването ми, които помогнаха музикалните огньове да се разгорят още по-ярко“. Това гласи последното съобщение на страницата на Чък Кърия, което той е оставил преди смъртта си.

„Надявам се, че тези, които се колебаят дали да творят, музицират, пишат, излизат на сцената да го направят. Ако не за себе си, то за останалите от нас. Не само, че светът се нуждае от повече артисти, но и това е просто много забавно“, гласи едно от последните му послания .

Чък Кърия е носител на наградата „Грами“ 23 пъти. Името му се свързва най-вече с работата му през 70-те години в жанра джаз-фюжън.

Заедно с Кийт Джаред и Хърби Хенкок е отличаван като един от водещите джаз пианисти от края на 60-те години до наши дни.

Чък Кърия става световноизвестен  с участията си в албуми на Майлс Дейвис. През 1970 г. напуска групата на Майлс Дейвис и сформира Circle заедно с Дейв Холанд, Антинъ Бракстън и Бари Алтшул. Тяхната музика се отдалечава от афроамериканските корени на джаза и се доближава до по-абстрактния европейския джаз. Само след една година напуска Circle.

През 1972 г. сформира Return to Forever. Групата свири джаз-фюжън със силно присъствие на латиноамерикански ритми. След многократни промени в състава групата окончателно се разпада през 1980 г.

През 2007 г. Чик Кърия издава албума „The Enchantment“- Те представят албума си в България на 6 ноември 2007 г. в  НДК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук