Пиер Карден

Френският моден дизайнер Пиер Карден е починал на 98-годишна възраст в болница в Ньой. Това съобщи семейството му днес пред агенция Франс прес.

Френската академия за изящни изкуства потвърди смъртта на Карден в Туитър, като добави, че членовете на академията са „изключително тъжни“.

Днес стоки с марката Pierre Cardin се продаватв повече от 140 държави на пет континента.

Пиетро Карден е роден близо до Тревизо в Италия през 1922 г. като най-малкото от 11 деца. Семейството му бяга от режима на Мусолини и се заселва във Франция, когато той е още дете. Карден израства във френския индустриален град Сент Етиен, надявайки се един ден да стане архитект, макар че интересът му е привлечен по-скоро от модата.

„Италианец по рождение, Пиер Карден никога не забравя произхода си, докато носи безусловна любов във Франция“, каза семейството му. Смята се, че се е научил да шие на 17 години, докато работи с Червения кръст.

След като се мести в Париж, той започва работа на снимачната площадка на филма „Красавицата и звяра“ с поета, художника и режисьора Жан Кокто през 1947 г. Кокто го запознава с Кристиан Диор и до 1950 г. той създава свой собствен лейбъл.

Той отворя своя бутик, Eve, на Rue Faubourg Saint-Honoré и малко след това създава своята рокля „балон” – тясна в талията, широка около бедрата и тясна при коляното.

До 1959 г., той става първият френски дизайнер, който представя модна линия за жени прет-а-порте в универсалния магазин Printemps, шокирайки модните специалисти в Париж, които до този момент успяват да държат обикновените хора настрана от модата.

Неговата колекция „Космическа епоха“ от 1964 г. остава забележителна в историята на модата със своите разкроени рокли, плетени костюми, тесни кожени панталони, плътно прилепнали шапки и дамски пуловери с прилеп ръкав.

През 1969 г., НАСА му възлага задачата да създаде скафандър. „Роклите, които харесвам, са тези, които създавам за живот, който все още не съществува“, казва тогава Карден.

През 1979 г. Карден става първият френски дизайнер, който търгува с Китай, а през 1983 г. става първият търгуващ със Съветския съюз. Той е и първият дизайнер, който прави модно ревю на Червения площад в Москва, привличайки тълпа от 200 000 души през 1991 година.

Според семейството му, той се е потопил „рано в потока на глобализацията“.

Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки. Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която смята за своя муза.

Френският моден дизайнер е приветстван заради своите визионерски творения, но и заради превръщането на стилните облекла в привилегия на масите.

„Всички ние се гордеем с упоритата му амбиция и смелостта, която проявяваше през целия си живот“, твърди в изявлението си семейството на починалия дизайнер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!