деца, детска градина

На 4 януари отварят яслите и детски градини в София, в клас се връщат и учениците от 1 до 4 клас както разпорежда заповедта на министъра на здравеопазването. Всички градини са готови да посрещнат децата. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери приключилия ремонт на сградите на 90-та детска градина „Веса Падпалеева“ в кв. „Надежда“.

„Това е един от последните обекти от модернизацията на общо 25 училища и детски градини на територията на 5 столични района – „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Средец“, „Красна поляна“. С тази детска градина и 102 училище приключваме проекта, който се финансира по ОП „Региони в растеж“ за цялостна модернизация на базата – саниране, покриви, вътрешни инсталации. Остава само 9 ФЕГ, който се финансира със средства от общината и ще приключи следващата година“, обяви тя и подчерта, че в детската градина е изграден и асансьор.

Фандъкова увери, че всички детски градини на територията на Столичната община са готови да приемат децата на 4 януари.

„Подготвили са градината, дезинфекцирали са я, екипът е на място. Готови да приемат с много строг филтър, с непрекъснати дезинфекции“, заяви тя и подчерта, че в рамките на седмица ще следят данните, за да се реши как поетапно да се върнат и по-големите ученици.

„Коледа ни донесе надежда с идването на ваксините, ваксинацията започна. Имунизацията на медиците, включително в общинските болници, вече 75 души са имунизирани. Продължава тази имунизация, но процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, трябва да бъдем дисциплинирани „, добави още тя.

Стана ясно още, че децата от яслите и детските градините ще бъдат приемани само с попълването на декларация за информирано съгласие, където родителите декларират, че детето няма контакт със заразно болен както и че детето е здраво, обяви директорът на 90-та детска градина Катя Йорданова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!