Стърн
Дейвид Стърн

Дейвид Стърн, който е отговорен за ръста на популярността на НБА и превръщането на асоциацията в глобална спортна централа, докато изпълняваше функциите на комисар от 1984 до 2014 г., почина на 77-годишна възраст. Стърн претърпя мозъчен кръвоизлив и операция през миналия месец, но не успя да се възстанови.

Стърн, който бе цели 30 години комисионер на НБА (най-много в историята на играта), преди да бъде заместен от Адам Силвър на 1 февруари 2014, бе в тежко състояние след като претърпя спешна операция на 12 декември в Ню Йорк след внезапен мозъчен кръвоизлив. По време на неговия дългогодишен престой начело, лигата се увеличи със седем нови организации, повиши приходите си, разшири телевизионното покритие, а освен това бе дадено и началото на Женската лига, както и тази за развитие на играчите.

По време на управлението си Стърн участваше и в инициативи, които оформиха лигата, като допинг политика, система за лимит на финансовите възнаграждения, както и дрескод.

Бившият комисионер обаче бе най-известен с това, че трансформира НБА в един глобално-телевизионен феномен. Под негово ръководство лигата отвори 13 офиса и през 1990 стана първият американски спорт, който провежда мач от редовния сезон на първенството си извън територията на Щатите, когато Финикс Сънс игра с Юта Джаз в Япония.

Той влезе в баскетболната „Зала на славата“ през 2014 и в тази на ФИБА две години по-късно.

„Дейвид пое лигата, когато тя беше на кръстопът. Той бе в основата за много рекламни и маркетингови партньорства и програми за социална отговорност, които предоставиха играта на милиарди хора по света. Заради Дейвид, НБА е наистина глобална марка“, сподели сегашният комисионер на лигата Адам Силвър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук