Отиде си световноизвестният български джазмен и композитер Милчо Левиев. За кончината на легендарния композитор и пианист съобщиха негови близки пред „Нова телевизия“. Милчо Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата „Джаз Фокус’65“, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни „Вчера“ („Yesterday“). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава в него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет („University of Southern California“) и майсторски клас в „Нов български университет“.

Левиев, Стоянов
Президентът Петър Стоянов връчва орден „Стара планина“ на Милчо Левиев

Левиев е носител на многобройни отличия и награди, като най-високото е орден „Стара планина“, връчен му от президента Петър Стоянов през 1997 година. Композиторът има и две номинации за „Грами“.

В последните години живееше в Солун.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук