Снимка: Ройтерс

Австралийският овен, който през 2015 година влезе в новините заради рекордното тегло на руното си, почина, съобщи „Ройтерс“, като се позова на данни от грижещите се за овена Крис.

10-годишното животно бе намерено мъртво преди няколко дни. Причината за смъртта е старост, съобщи Кейт Люк, съосновател и вицепрезидент на намиращото се в Канбера убежище за животни „Литъл оук“, което на благотворителни начала приютява около 180 домашни животни.

„Покрусени сме от загубата на тази сладка, мъдра, приятелска душа. Крис е известен като носител на световен рекорд за най-тежко руно – заявиха във „Фейсбук“ от приюта – но той бе много повече от това и ние ще го запомним за всичко онова, което той беше – някой, а не нещо.“

През 2015 година овенът бе намерен в северните предградия на австралийската столица Канбера, изпитвайки трудности да ходи под огромното тегло на своето руно, което не е било стригано повече от 5 години. Смъкнатата от него вълна, тежаща 40,2 килограма, на стойност 413 долара по тогавашни цени, направи Крис неофициален носител на рекорда за най-тежко руно в света, детронирайки новозеландския „шампион“ Биг Бен, който бе освободен от 29 килограма вълна през 2014 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!