проф. Александър Чирков

Почина светилото в кардиологията- проф. Александър Чирков. Той беше на 82 години. За скръбната вест съобщават негови колеги в социалните мрежи. Проф. Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“, наричана често „болницата на Чирков“. От колегите си често е наричан „бащата на кардиохирургията в България“.

Проф. Чирков е починал във Варна, където живееше през последните години. Той е бивш депутат от СДС, свързал трайно живота си с морската столица.

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Президент е на асоциацията на водещите лекари в България , почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България , Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в България.

Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия и председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб. Членува в редица международни организации.

От 2014 г. до сега беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

Поклон пред светлата му памет!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!