Начало България Почина скандалният ромски бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро

Почина скандалният ромски бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро

Ромският бизнесмен Кирил Рашков, известен с прякора си Цар Киро, е починал тази нощ в дома си. Новината потвърди адвокатката на семейството Росица Драгинова.

„Рано сутринта ми се обадиха да ми кажат. Погребението е в неделя“, каза Драгинова.

Близки до Рашков припомнят, че здравословното състояние му е било лошо. Прекарал е два инфаркта, имал е болно сърце и проблеми с бъбреците.

Кой е Кирил Рашков

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година и твърди за себе си, че се е появил на бял свят в пловдивския квартал „Столипиново“ и е най-малкото от 8 деца на лице, известно като ромския цар Гого.

Сключва брак с жена на име Костадинка.

През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник в Белене.

До 1990 година Кирил Рашков има общо 7 присъди, за които е осъден на общо 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година е освободен и отваря завод за алкохол „Цар Гого“ край Катуница. През 1993 година е арестуван за производство на фалшив алкохол, а от складовете му са иззети 126 тона спирт, 140 кашона с ракия-менте, 200 000 празни бутилки и 14 машини за бутилиране.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 долара.

През 1998 година Рашков основава партия „Свободна България“, която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на вестник „Труд“.

През 2001 година Кирил Рашков и семейството му купуват над 100 декара земя в землището на Катуница и построяват няколко вили. Заради незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки влиза в конфликт с кметицата на Катуница София Христева, която организира подписка сред съселяните си и сигнализира с жалби компетентните органи.

През 2010 година пред дома ѝ е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява Кирил Рашков, че е подбудител на деянието[4].

През 2009 година е разбит цех за производство на алкохол на Кирил Рашков в Катуница и са иззети 1 тон спирт и 800 тона меласа. На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив е съборен незаконен навес на гроба на сина му Иван, който умира от рак през 2008 година[5].

През 2010 година Асеновградският районен съд осъжда на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналиста от PRO.BG Емил Кацаров. Журналистът е отвлечен в дома на Кирил Рашков и е малтретиран.

На 23 септември 2011 година приближени на Кирил Рашков прегазват и убиват 19-годишния местен жител Ангел Петров, докато развежда кучето си и пред погледа на баща му.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!