Тази вечер в 18:30 правителството ще проведе дигитално заседание, за да внесат актуализацията на държавния бюджет заради мярката 60/40 – 60% от заплата на работниците да плаща държавата, а работодателят – 40%.

„Оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 – 1,5 милиард лева”, каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Има още малко да се доработи, за да влезем за актуализация в парламента, да гарантираме мярката с пари. Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ. В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото и преди това сме го говорили, но това е процедура, която трябва да бъде извървяна“, допълни министър-председателят.

Към 27 март безработните у нас са 213 700. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

9909 са безработни от началото на кризата и са се регистрирали в бюрата по труда.

„Приехме постановление, с което ще се изплащат компенсации на работодатели с цел да задържат служителите си“, обяви Сачева.

„От утре работодателите, които са затруднени ще могат да кандидатстват. До 7 дни ще получат одобрение, след което до 5 дни ще получат помощта“, обясни Сачева.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите. Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

От брифинга стана ясно, че най-накрая ще бъде изградена национална здравно-информационна система.

„Това е доказателство, че кризата не е само премеждия, а ражда и възможности. Благодарение на тези 15 000 човекочасове дарен труд, най-спешното и важно, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да изградим националната здравно-информационна система”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Това включва електронно здравно досие, електронна рецепта.

„Особената ирония е, че Министерство на здравеопазването точно преди кризата имаше трудности с възлагането на точно тази поръчка. Може би една година отнеха безуспешните опити. Това ще има ефект по отношение на най-засегнатата система в ситуацията“, добави той.

По думите на Томислав Дончев това не е единственото предложение към държавата за подобен вид подкрепа и в следващите дни ще бъде представен готов продукт.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!