коронавирус, covid-19

Пазарджик, Варна и Стара Загора достигнаха „червената зона“. С това почти половината страна мина прага от 250 заразени на 100 000 население. Десет области у нас са в „червената зона“ по заболяемост с COVID-19. Това са Бургас, Варна, Ямбол, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, Търговище Стара Загора и Разград.

От днес в столицата се разкриват 26 детски ковид легла, като 8 от тях са за бебета, а две за интензивно лечение.

Здравните власти са в готовност да наложат ограничителни мерки за цялата страна при над 350 заболели на 100 хиляди души.

МЗ изготви амбулаторна процедура за домашно лечение на пациенти с COVID-19

Министерство на здравеопазването изготви нормативна промяна, утвърждаваща създаването на амбулаторна процедура, заплащана от здравната каса. Тя включва диагностични и лечебни дейности и услуги, които ще се осъществяват в извънболничната помощ и които ще се предоставят на пациенти със заболяването COVID-19.

Тези диагностично-лечебни дейности включват и предписване на необходимите лекарствени продукти за домашно лечение на пациента, които ще се заплащат 100% от НЗОК.

Здравният министър каза д-р Стойчо Кацаров каза, че вероятно ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми.

„НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хронично болни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби,“ обясни той.

Очаква се около 150 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове да бъдат разкрити на територията на страната до 2 седмици.

Продължава да расте броят на заразените. Само за изминалото денонощие регистрираните заболели са 1 733. Предния ден бяха с около 100 по-малко.

Според официални данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията страната ни е на последно място по брой на ваксинирани срещу коронавирус в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!