Инвеститорът по казуса „Алепу“ е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Той не е съгласен, че инвеститорът, който е подал инвестиционно намерение за първоначалната преценка на ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), е написал, че ще прави подпорно съоръжение.

„Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“, обясни екоминистърът.

По думите му с инвестиционното предложение се предвиждало изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м.

„По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата“, разясни министърът.

От 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса, каза още Личев и уточни, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за по казуса. Според него в екоминистерството са знаели, че са допуснали грешка с документите покрай строежа край Алепу.

Цялата документация е в прокуратурата. Очаква се решение на съда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук