На снимката: Бойко Рашков и Иван Гешев

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че по указание на политическия ръководещ субект е казвано на ДАНС да се напише фалшиво сведение за опасност и се е назначавала охрана за срок от шест месеца на високопоставени лица. Стана ясно още, че Прокуратурата сключвала споразумения с МВР полицейски патрул да обикаля около резиденция „Бояна“. По-точно там, където живее Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина

Служебният министър на вътрешните работи обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път, от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция „Бояна“, в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция „Бояна“ и да следят за съмнителни лица. Министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

„Някой поставя ли си въпроса как се охранява главния прокурор? Ако някой си представя, че той се охранява само от НСО, греши. Благодарение на личните му отношения с… да не казвам кой, се е настанил в държавната резиденция. Не председателят на ВКС или ВАС, а само той. Там се охранява от Бюрото за охрана. Но външното пространство се охранява и от НСО, която е там заради президента“, каза още министърът.

Рашков се обяви за преместване на Бюрото по защита в Министерството на правосъдието

За 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

„Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор“, заяви още той пред депутатите.

Последва коментар от страна на главният прокурор Иван Гешев. Според него голяма част твърденията на Рашков не отговарят на истината.

„Сигналът за застрашеност на Иван Гешев, Бойко Борисов и Сотир Цацаров е един и за тримата“, обяви депутатът Николай Хаджигенов.

„Сигналът е секретен и не мога да го кажа. Министър Рашков беше учтив като каза, че сигналът е фалшив. Плаках, когато шефът на ДАР го каза. Това не е сигнал, това е нещо жалко. И става основание да пазим главния прокурор, както се пази ръководителят на Северна Корея. Не е само Гешев, но и Бойко Борисов. Този сигнал не е проверяван никога от ДАР. Това е прецедент според ръководството на службата“, добави той.

„Сигналът не е един и не общ“, репликира зам.- главният прокурор Красимира Филипова по време на дискусията.

От своя страна правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването. Според него Бюрото се е отдалечило от функцията, с която е създадено.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!