Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Очаквам с третия мандат лидерите на ДБ и ИБНИ да бъдат поставени на изпитание, най-вече от хард привържениците си, които ще подгреят пропагандата на ГЕРБ за предателство, съюз на Нинова и т.н. Нищо че Борисов самия търсеше коалиция с Нинова.

Първо, това не е правителство на БСП, нито на Нинова. Ако има само един партиен представител, тоест е нарушен експертния характер, подкрепа няма да има. Позицията на бланкетно отрицание не прилича на зрели политици и държавници, каквито би трябвало да има в ДБ и ИБГНИ.

Второ, Нинова каза, че ще предложи служебното правителство за редовно. Това също не е опция, защото служебния премиер и някои министри изобщо не стават. Премиерът брани енергийната мафия, дори бламира енергийния си министър. Транспортният министър също. Ако Нинова подходи ен гро целия служебен кабинет не става.

Трето, цялата тази енергия на критиката е безполезна, по две причини. Първата, СТ довечера ще се опита да играе „сериозен“ политик и държавник. Изобщо цялата тази дунанмъ, с извънредността и изключителността на посланието говори, че ще произведе новина. А записът пък издава неговата неувереност, че може да сбърка нещо, ако е на живо.

Има СТ логика да даде шанс на Нинова, за да отложат избори, които ще ги отпратят на много по-задна позиция, отколкото проучването на Маркет Линкс. Защото между текущите резултати и изборите има поне два месеца и нещо, което означава, че тенденция ще се усили.  Тоест Трифонов ще търси начин да си спаси партията и отложи присъдата на избирателите.

Втората причина, която ще потвърди връзката между Доган, библиотекари и сие, че те трябва да прекъснат възходящата тенденция при Демократична България и предотвратят синхронизацията на действията на протестърите с Асен Василев и Кирил Петков.  Като дават шанс на Нинова да излезе на авансцена, спасяват и БСП, която при този лидер е напълно безопасна за статуквото. Изобщо БСП е ключов елемент на системата, на модела. С нов лидер БСП, може и да им се изплъзне от контрол.

Нинова сега ще прави правителство, ще държи власт – това избирателите на БСП и насън не могат да си го представят.

Румен Радев просто им помогна.

В тази обстановка – позицията на ДБ и ИБГНИ според мен трябва да бъде зряла и балансирана.

Преди да видим за кои лица иде реч, какви политики, какъв срок, и какви министри нищо не може да кажем. Не изключваме нищо, но в аванс не обещаваме нищо. Защото вероятността спорни министри от кабинета на ИТН да влязат през задната врата, или ИТН да не допусне Асен Василев и Кирил Петков да станат министри, или да пробутат пак някакви подставени лица, никак не е за пренебрегване.

Моята формула е правителство на промяната с участието на хора, които правдоподобно отразяват промяната и протестите. СТ и ИТН ни загубиха прекалено много време, за да им даваме шанс да го губят отново.

Коментарът е от „facebook“ страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!