Ана Бърнабич
на снимката: премиерът на Сърбия Ана Бърнабич

Правителството на Сърбия ще оттегли днес решението си за централизирано информиране на гражданите по време на извънредно положение заради пандемията от коронавирус, съобщи премиерът на страната Ана Бърнабич. Тя подчерта, че управляващите са направили всичко необходимо гражданите на Сърбия да бъдат информирани точно и навреме и нито една информация да не бъде скрита от обществеността. Въпреки това взетото неотдавна решение ще бъде оттеглено, „за да не се хвърля сянка върху нещата, които държавата е постигнала с много усилия“.

Според Бърнабич, оттеглянето на решението ще ангажира много повече усилията на държавата в борбата срещу фалшивите новини, които се разпространяват всеки ден, каквито са съобщенията за 24-часова забрана за придвижване, искане на дарения чрез СМС и липсата на оборудване в болниците.

На 28 март правителството на Сърбия взе решение информацията за коронавируса по време на извънредното положение да се пуска централизирано. Всеки, който публикува информация по този въпрос и цитира „неовластени лица“, подлежи на санкция.

Това предизвика реакцията на двете журналистически сдружения в страната, както и на някои политически партии, които обвиниха управляващите в налагане на цензура и нарушаване на конституцията в частта за правото на гражданите до получават пълна и своевременна информация по въпроси от обществена важност. Изразени бяха и опасения, че предвидената възможност за наказателно преследване крие риск от злоупотреби и съдебно преследване на неудобни медии и журналисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!