За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда са се регистрирали 31 643, като само вчера новите безработни са 4 777, от които 3 327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията.

Общият брой на издадените болнични листа с указания за коронавирус, е 2 072. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в МС.

Всички болнични за всички диагнози са на брой 176 086, като 5282 от тях са по причина „карантина“.

Миналата седмица броят на издадените болнични е бил 300 – 350 на ден, но от тази седмица цифрите са скочили двойно до 680 – 700 на ден.

Броят на хората, които получават социални помощи засега е нараснал само с 2000 души, но по Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души. Месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801, като общия размер на сумите на месец за това са между 43 и 45 милиона лева.

Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната.

Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, те са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий.

„Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто“, допълни Сачева.

45 милиона лева от оперативната програма са насочени към българските общини за осигуряване на патронажна грижа, и всеки, който има нужда от храна и друга помощ, може да се обърне към съответната община. Почти 45 хил. души ще могат да бъдат обхванати в този вид услуга.

Увеличихме и осигуряването на топъл обяд, който ще обхване почти 18 хиляди души, допълни социалният министър.

Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е до дните след Великден, като в пощенските станции ще има съответните условия да има дистанция и график за раздаване на пенсиите.

Сачева се обърна с молба към гражданите, които имат нужда от услугите на пощите, да ползват пощенските станции след 12.00 часа, а преди това възрастните хора да могат да получат пенсията си спокойно.

Хората над 68 години могат да заявят да получават пенсиите си вкъщи, като още една опция за тях е и да получават пенсиите си срещу подпис и лична карта чрез свой близък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук