Зеленски и Денков
Снимка: Володимир Зеленски/Facebook

Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите.

Това каза българският премиер Николай Денков, който се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Маринския дворец в Киев.

На днешната дата Украйна отбелязва десет години от незаконното анексиране на Крим и Севастопол, което постави началото на непрекъсната агресия на Русия срещу страната и отвори пътя към инвазията от 24 февруари 2022 г.

Българският премиер посочи, че правителството и парламентарното мнозинство работят за подкрепа за Украйна в политически план, но и с доставката на военна, дипломатическа, хуманитарна и материална помощ.

По думите му нашата страна обсъжда подписването на двустранно споразумение за сигурност, което трябва да мине първо през българския парламент. Той припомни, че страната ни е и една от страните съоснователки на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия.

Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите, заяви Николай Денков на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски.

„Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район“, посочи Денков.

„На днешната дата отбелязваме поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече две години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна“, каза още премиерът, цитиран от БТА.

Според Николай Денков „амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България“.

„България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия. На страната на човешкия живот и достойнство, на свободата, демокрацията и международния правов ред. Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, водена от режима на Путин с недопустима цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали“, каза още българският министър-председател.

„Оставаме ангажирани с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията. Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призовавам международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, г-н президент, България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, каза още Денков.

Премиерът подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и разказа за завета към тримата му сина, че само ако са единни няма да бъдат победени.

От своя страна украинският президент благодари на страната ни за подкрепата и подчерта, че ЕС е доставило едва 30 на 100 от обещаните 1 милион боеприпаси, които трябваше за бъдат доставени.

Днес проведохме продуктивни и конкретни преговори с българския премиер Николай Денков, съобщи във Фейсбук украинският президент Володимир Зеленски.

Премиерът Денков и украинският му колега почетоха в Киев паметта на защитниците на Украйна.

„Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия в Черноморския и Дунавския региони да разширим търговските потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна важност е да поддържаме нормални икономически отношения дори в трудни времена“, написа Зеленски.

„Споразумяхме се с България да засилим развитието на логистиката и инфраструктурата в нашия регион. Уважението към принципите на добросъседството ще допринесат за икономическия ръст на нашите държави“, написа още Зеленски.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук