Boeing 787-9 на австралийската авиокомпания Qantas подобри рекорда за най-дълг директен полет на пътническиот самолет, след като прелетя от Ню Йорк до Сидни.

Общото време на непрекъснатия полет е 19 часа и 14 минути. Самолетът измина 309 хиляди километра и кацна с 37 минути закъснение.

За да не се налага междинно спиране за презареждане, самолетът излетя с пълен резервоар, малък брой пътници с ограничено количество багаж и с празни товарни отделения. Полетът бе само пробен, но от компанията имат за цел да пуснат редовни директни полети от Брисбейн, Сидни и Мелбърн до Лондон и Ню Йорк.

Изпълнителният директор на „Кантас“ Алън Джойс заяви пред медиите, че събитието има историческа стойност, тъй като ще бъдат направени препоръки как да се управлява ефективно умората на пилотите и състоянието на пътниците.

По време на полета всички 50 пасажери и екипажът бяха оборудвани с устройства за електроенцефалограми, за да се следи мозъчната им активност с проверки на нивото на мелатонин. Събраните данни ще помогнат на авиокомпанията да разработи технологии едновременно за нуждите на пътниците и кабинния екипаж.

Преди това за най-дълъг директен полет се считаше полет от Нюарк до Сингапур. Продължителността му беше 18 часа и 50 минути.

Първият непрекъснат полет с нестопанска цел около света през 1986 г. е извършен от Вояджър. Той е бил във въздуха, без да зарежда с гориво в продължение на 9 дни, 3 минути и 44 секунди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!