Кирил Ананиев
на снимката: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на национално представени работодателски и синдикални организации подписаха Колективния трудов договор, регламентиращ трудовите и осигурителни отношения на работещите в отрасъл „здравеопазване”, съобщиха от МЗ.

„Надявам се, че показателите за начална работна заплата в сектор „Здравеопазване“ по категории персонал, които са залегнали в Колективния трудов договор, ще бъдат постигнати и ще бъдат база за надграждане в следващите години, с оглед важността на труда на работещите в българското здравеопазване. Нека този договор да послужи за база да постигнем удовлетвореност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, така и на заетите в системата, които дават своя труд за това лечение“ – посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Текстът на договора цели по-високи минимални прагове на трудовите възнаграждения за ангажираните в здравната система.

Отрасловото споразумение се прилага за всички лечебни заведения; за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по училищно и детско здравеопазване, както и за здравните кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!